Funderar du på att ställa ut din hund?

Det tycker jag absolut att du ska göra! Det är alltid bara kul att få uppleva det en gång och se hur din hund ser ut exteriört. Man får ju alltid en kritik som är jätterolig att läsa.
Det krävs en del träning såklart. En hund skall kunna "trava" i ett speciellt utställningskoppel som man köper. Det är olika koppel för olika raser. När dem travar betyder det att hunden skall gå fort. Absolut inte springa.
Sedan ska man kunna ställa upp hunden. Alltså - flytta ben och hålla ut eller upp svansen, beroende på ras. Hunden skall stå stilla under ca 3 minuter. Det kan vara rätt jobbigt i början att träna upp detta, men fortsätt kämpa och belöna mycket med godis så kommer det att sitta till slut. Övning ger färdighet som man brukar säga! När detta sitter bra så kommer båda du och din hund tycka att det är otroligt kul. Glöm inte att ta reda på hur just din ras visas eftersom att alla raser visas på olika sätt!


Bilderna är tagna ifrån Häromi´s hemsida där du beställer hem dessa utställningskoppel.

Till att börja med så är det bästa att ställa ut på en inofficiell utställning. Det är helt enkelt en utställning där poängen inte räknas. Annars heter det oficiell utställning då poängen räknas.
På en inofficiell utställning brukar det oftast inte vara så jättemånga med i varje ras och de annordnas oftast utav en brukshundsklubb.
En officiell utställning arrangeras utav SKK (Svenska Kennelklubben) eller utav en rasklubb för din ras. SKK´s utställningar är mycket populära och väldigt roliga att åka på!

På en utställning är det viktigt att ha med sig:

- din hunds vaccinationsintyg (annars kommer ni inte in på utställningsplatsen)
- utställningskoppel
- vattenskål
- hundgodis (ifall din hund fungerar bättre med godis vill säga)
- nummerlappen som du har fått hemskickat med posten
- handduk att torka tassar, ögon och dreggel innan du skall in i ringen
- gärna en bur för hunden att vila i innan det är dags
- hundborste/kam
- nummerlapshållare
- glatt humör!


Exempel på bra burar. Vi har den första till våran hund, otroligt bra! Stålburen har jag hört ska vara väldigt bra den med, dock lite jobbigare att bära med sig eftersom att den är mycket tyngre.


När man ställer ut en hund så brukar man oftast vara lite finare klädd. Många proffs använder kostym, kavaj och kjol och sådant. Men nybörjare behöver absolut inte ha så uppklätt om de inte känner för det. Men önskat är gärna lite mer uppklätt än vanligt. Kan räcka med ett par jeans och någon snygg tröja. Helst inte något fladdrigt som kan störa hunden!


Dethär är vad jag har på mig på en inofficiell tävling. Annars brukar jag änvända mig utav en pennkjol till kavajen.

Väl inne i ringen:

Se till att ni kommer i tid, det är jätteviktigt!
Alla hundar går i olika klasser. Dessa klasser är:

Valpklass (inofficiell) 6–9 månader
Juniorklass (junkl) 9–18 månader
Unghundsklass (ukl) 15–24 månader
Bruks- resp. jaktklass (bkl/jkl) 15 månader
Öppen klass (ökl) 15 månader
Championklass (Chkl) för en hund som vunnit tre cert
Veteranklass (Vetkl) 8 månader och uppåt

SKK´s utställningslista hittar ni HÄR.


Stort lycka till om ni bestämmer er för att ställa ut eran hund! Vill ni ha mer tips så är det bara att kommentera i inlägget så skall jag hjälpa till så gott jag kan.







Bilder från lite olika utställningar då jag tävlat!

Cavalier King Charles Spaniel


bilden är på min kompis Malins Cavalier, mimmi!

En Cavalier är en väldigt bra familjehund. De är små, söta och otroligt glada hundar som passar bra till agility m.m. Dem är väldigt lekfulla även när de är vuxna! En väldigt fin och söt hundras enligt mig. Finns inget elakt i dom någonstans verkligen.
Så vill ni ha en kär familjehund som är liten och lätt att ha med sig så är en Cavalier rätt för er!

Hundkakor

Jag har gjort ett par smarriga hundkakor som inte alls tar så lång tid att göra. Ca 15 minuter att göra degen bara.

Ingridienser:

  • 5 dl mjöl
  • 2 tsk socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl hundmat
  • 2 ägg
  • 1,5 dl mjölk

Såhär gör du:

Sätt ugnen på 200°. Lägg alla torra ingridienser tillsammans förutom hundmaten. Lägg sedan hundmaten i en påse och krossa den med en hammare. Häll sedan i det och mjölken och äggen. Rör sedan om. Efter det lägger du upp kakorna på plåten i den storleken som du tycker blir bra! Låt dem sedan vara inne i ugnen i ca 7 minuter.

Lycka till!



Agnes tyckte om dom!

Anledningen till varför det står en annan bloggadress på bilderna så är det för att jag har en annan blogg också. Den hittar ni HÄR.

nystartat

Hej!

Denhär bloggen är nystartad från och med idag. Jag, som startat den här bloggen, är en glad tjej på fjorton år som är helt galen i hundar. Enligt mig finns det inget bättre. Själv har jag en Golden Retriever tik på snart 5 vintrar. Det är hon som är i headern. Hon är verkligen en otroligt söt och snäll hund.
På de flesta helgerna är jag på hundutställningar. Där visar jag olika raser, oftast Golden Retriever och Papillon. Jag tävlar då i en hundsport som heter Junior Handling. Den går ut på att man ska visa upp hundens bästa sidor och dölja dens fel! Mer om sporten hittar ni HÄR. Det är en superkul sport som har gett mig massor med erfarenheter om hundar och många nya vänner!

Jag hoppas verkligen att ni ska trivas här på min blogg!

kram.


en bild som jag har tagit på min hund Agnes.

RSS 2.0